Плачковци
Plachkovtsi

Град Плачковци – Местоположение и развитие

Град Плачковци се намира в Средна Стара Планина, на около 7 километра от град Трявна и на 22,5 километра от град Габрово. Надморската височина на града е 560м. Над града се извисяват върховете Българка(1445 m надм. вис.), Бедеците (Големият Бедек е на 1488 m надм. вис.), Мъхченица(1042 m) и др. В Плачковци се събират трите реки Стоевска река, Радевска река и Нейковска река и поставят началото на Тревненската река. Поради добрата си инфраструктура Плачковци е удобен изходен пункт за разходка из Тревненската планина, която влиза в границите на Природен парк „Българка“. В района на Плачковци се намират и две природни защитени местности — „Мъхченица-Йововци“ над село Йововци и „Виканата скала“ при връх Българка, които са част от природния парк.
Планинският район, чистият въздух и красивите местности допринасят град Плачковци да стане едно предпочитано място за туризъм и почивки. И това е така още от края на 19 век и началото на 20 век. В района на града има множество семейни хотели, къщи и вили за гости.
Освен туризма в района са развити дърводобива и дървопреработването. Има няколко дъвопреработващи и мебелни фабрики, осигуряващи работа на част от населението на града. Друга част работят в близките градове Трявна и Габрово.
Развитието на Плачковци е свързано и с минаващата през него балканска железопътна линия по направлението Горна Оряховица – Стара Загора. В миналото по нея са извозвани въглищата от близките мини.Сега тя е удобна отправна точка за разходки из тази част на балкана и Природния парк „Българка“.
Към кметство Плачковци днес принадлежат следните населени места: Брежниците, Бърдарите, Горни Маренци, Горни Радковци, Горни Цоневци, Долни Маренци, Долни Радковци, Донкино (Чакалите), Драгневци, Енчовци, Йововци, Киселковци, Колю Ганев, Маруцековци, Ножерите, Носеите, Плачковци, Радино (Гуглевци), Сечен камък (Табаците).
А кварталите му са: Боевци, Бъчварите, Вилите, Горни Стоевци, Горни Плачковци, Долни Цоневци, Ковачевци, Късовци, Минкино (Околиите), Нейковци, Пунговци, Стоевци (Райнеж), Тринчевци, Улеи.

Маркирани с:

Подобни статии