Плачковци
Църквата Свети Димитър

Дарителска кампания за възстановяването на храм “Свети Димитър“ в Нейковци

Църковното настоятелство при църквата “Свети Димитър“ в Нейковци откри дарителска сметка за набиране на средства за вътрешното въстановяване на храма. Дарителската сметка е: Банка ДСК, клон Трявна IBAN: BG57STSA93000024465665 BIC: STSABGSF Църковно настоятелство на църква Св. ВМЧН Димитър.
От няколко години съвместните усилия на църковното настоятелство, кметството на град Плачковци и жителите на село Нейковци доведоха до външното обновяване и реставриране на тази църква. Изцяло бяха подменени покривът на църквата и камбанарията. Подмени се оградната мрежа и се ремонтира каменния зид. Дворът на църквата бе почистен и се направиха алеите около църквата. Направи се фасадно осветление. Монтирана бе храмовата икона на „Свети Димитър“ на входа. Хората от Нейковци работиха неуморно за възстановяването на храма. Голяма част от тях се включиха и с дарения. Дарения направиха и някой от местните бизнесмени. Кметството на град Плачковци също помогна с каквото може. Благодарности на всички които се включиха в това свято дело. За съжаление остава нелеката задача по вътрешното въстановяване на тази църква. Сводът на църквата е паднал и се нуждае от ремонт. Дюшемето и стълбите към камбанарията също имат нужда от ремонт. Иконостасът и иконописите имат нужда от реставрация. Църквата се нуждае от вътрешно боядисване и освежаване. За всичко това са нужни средства. Затова приканваме всички хора които са съпричастни към святото делото по въстановяването на храма да се включат в дарителската кампания. Надяваме се че ще се намерят добри хора да помогнат и църквата да може отново да отвори врати.
Всеки който е идвал в Нейковци не би могъл да не забележи уникалната сграда на църквата в селото построена през 1882 г. Тя грабва окото на човек със своята възрожденска архитектура и големите каменни блокове вградени в нейната зидария. Църквата “Свети Димитър“ е част от културните ценности на град Плачковци и е едно голямо наследство оставено от нашите предци. В двора на църквата се намира гробницата на опълченеца Йонко Ненков и са погребани личности които са допринесли за развитието на Нейковци. Първата църква в Нейковци е построена още през 1863г. Сградата е била паянтова и не много голяма. През 1878 г. на мястото на старата църква започва строежа на новия храм. Ръководител и майстор на строежа е Петко Димиев от Околии, а дарител на мястото е Драган Момчев също от Околии. Строежът е завършен през есента на 1882 г. Храмът е осветен на 12 април 1883 година от Търновския митрополит Климент. Камъните за строежа са вадени от село Кольо Ганев и от Попското в село Радевци. А плочите за покрива от местноста Каменарната в Балкана. Резбите са изработени от Цаньо Нейков – Марангоза, баща на писателя Николай Марангозов. Изографисването на иконите е изпълнено от Икономов от Трявна. Първоначално клепалото на камбанарията се е биело с чук. Около 1930 година се купува и поставя камбана. През 1909 година пред църквата е направен голям градски фенер, който се палел всяка вечер и светел до сутринта. Черквата Свети Димитър често е била посещавана от Търновските Митрополити.
Изграждането на църквата е изцяло само от дарения, без участие на държавата като най голям дарител е бил Драган Момчев от Околиите, който е подарил една от най – големите икони до олтара, голям иконостас, 100 златни турски лири и е работил непрекъснато до изграждането на храма. Първи свещеник е бил поп Иванчо от Трявна. След него идва поп Петър Лупанов от село Кметовци, след това свещеник става поп Никола Константинов. Тук служи и поп Михаил / македонец / от Неврокоп. През 1923 година идва Константин Тачков от село Хотница и остава свещеник до смърта си в 1972 година. От тогава църквата Свети Димитър е затворена. Следващите десетилетия тя не работи и не се поддържа. Започва да се руши и много от църковния инвентар е изчезнал.

Ето няколко кадъра от вътршноста на църквата „Свети Димитър“ в Нейковци:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

79 − 72 =