Плачковци
Izlojba Dan Kolov7

Изложба 125 години от рождението на Дан Колов в Трявна

На 6 май 2017 година послучай 125 години от рождението на Дан Колов в Народно читалище “Пенчо Славейков – 1871“ гр. Трявна бе открита изложба посветена на живота и спортната кариера на легендарния борец Дан Колов. Автор на изложбата е Нено Стойчев. Специални гости на събитието бяха Къща музей “Дан Колов“ – с. Сенник, Народно читалище “Св. Климент Охридски“ – с. Сенник, Яна Балканска – племенница на бореца, близки и роднини на Дан Колов. На откриването бяха представени и биографичните книги на автора Димо Тодоров – “Дан Колов на арената“ и “Дан Колов – човекът и борецът 1892 – 1940“. Изложбата може да бъде разгледана от 06 до 12 май 2017 г. и се осъществи със съдействието на Кметство Плачковци, Народно читалище “Пенчо Славейков – 1871“ гр. Трявна и ДНК проект “Балканджии“.
Дончо Колев Данев /Дан Колов/ е роден на 27 декември 1892 г. в село Сенник, община Севлиево. Той е петото дете в семейството на Яна Живкова и Кольо Данев. Майката на Дан Колов – Яна Живкова Манева е родена в село Енчевци, община Трявна, а родът на баща му е от Горни Цоневци, Плачковско. Едва седемгодишен остава без баща. Посещава училището в Сенник до второ отделение. 1905 г. заминава за Унгария където работи като градинар. А на 17 години отива в Америка, където работи като докер, строител, общ работник и като миньор. В Америка започва своята спортна кариера и става световно известен. Дан Колов има около 2 000 схватки на тепиха от които е спечелил почти всичките. Има и регистрирани 72 загуби и поне 20 мача завършили без победител в официални мачове. След 30 г. в чужбина Дан Колов се завръща в родината си. Хората го посрещат като герой. През това време много пъти са го увещавали да смени гражданството си с американско, но той отказвал. Дан Колов е запомнен и с голямото си сърце. Той помагал на много българи, както в България, така и в чужбина. Като милионер, той раздава абсолютно всичко до последната стотинка за благотворителност. Първият самолет на българските пощи е закупен от него. Създал е много школи по борба в България. Дан Колов умира в България на 26 март 1940 г. от туберкулоза. По негово желание го погребват в родното му село.

В следващата галерия могат да се видят кадри от откриването на изложбата и снимки от личния архив на Дан Колов, предоставени от неговите роднини. Както и снимки от неговото погребение.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

33 + = 36