Плачковци
Църквата Свети Димитър

История на Църквата Свети Димитър в Нейковци

Построяването на църквата е замислено още преди Освобождението. Започнала е подготовката за строежа. По същото време се е подготвял и строеж на църква в Плачковци. Станал голям спор къде да бъде построена. Нейковчани започнали първи. Църквата Свети Димитър е построена на част от училищния двор и част от старото гробище. Инициатори били Митьо Яловия, Драган Момчев, Боньо Стоянов, Иван Дамянов, Цаньо Черковников, Хаджи Христо, Георги Койчев, Генчо Иванов, Кольо Ганев и други. Камъните за строежа са вадени от село Кольо Ганев и от Попското в село Радевци. А плочите за покрива от местноста Каменарната в Балкана. Резбите са изработени от Цаньо Ненков – Марангоза от село Радевци, баща на писателя Николай Марангозов. Изографисването на иконите е изпълнено от Икономов от Трявна.
Първоначално клепалото на камбанарията се е биело с чук. Около 1930 година се купува и поставя камбана. През 1909 година пред църквата е направен голям градски фенер, който се палел всяка вечер и светел до сутринта.
Черквата Свети Димитър често е била посещавана от Търновските Митрополити. Тя е осветена на 12 април 1883 година от Търновския митрополит Климент.
Изграждането на църквата е изцяло само от дарения, без участие на държавата като най голям дарител е бил Драган Момчев от Околиите, който е подарил една от най – големите икони до олтара, голям иконостас, 100 златни турски лири и е работил непрекъснато до изграждането на храма.
Първи свещеник е бил поп Иванчо от Трявна. След него идва поп Петър Лупанов от село Кметовци, след това свещеник става поп Никола Костантинов. Тук служи и поп Михаил / македонец / от Неврокоп. През 1923 година идва Константин Тачков от село Хотница и остава свещеник до смърта си в 1972 година. От тогава църквата Свети Димитър е затворена. Следващите десетилетия тя не работи и не се поддържа. Започва да се руши и много от църковния инвентар е изчезнал. Благодарение на инициативността и спестовността на Нейковчани днес тя отново може да отвори врати.

Църквата Свети Димитър

Църквата Свети Димитър в Нейковци сега.

Подобни статии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

− 2 = 3