Плачковци
Plevniya

Митове и легенди

За възникването на Плачковци се разказват няколко красиви легенди и митове. Общото между тях е че заселването на Плачковци е станало по време на падането на България под турско робство. По това време хората са търсели закрила и утеха в Балкана.
Първата и най разпространена легенда е свързана с превземането на Търново – столица на Второто Българско царство и падането на България под турско робство. Тази легенда разказва че при заточението на Патриарх Ефтимий множество търновци са съпроводили българския духовен водач. Но дали от страх да не би да освободят патриарха или по друга причина когато достигнали до местността, където се намира днешния град турците спрели голяма част от тях и не им позволили да продължат. Хората останали и се заселили на това място. А то останало в народната памет като Плачковци поради многото пролети сълзи на хората по своя духовен водач. Смята се че това е станало през 1393 година.
Друга легенда ни разказва че заселването на Плачковци е станало пак по време на турското робство. Когато Търново паднал през 1393 год. под владение на турците, положението на населението от Търновския край се влошило. Една част от тях тръгнали по стария римски път, за да дирят в Балкана по спокоен живот. Един от тях бил бай Слав от с. Плаково – Търновско. Заселил се със семейството си около 1496 год. в местността, където днес се намира Плачковци. Занимавал се със скотовъдство и земеделие. С течение на годините родът му се разраснал. Придошли и техни роднини. Когато ходели на полето да разменят стоките си с жито, там ги наричали „плаковчаните“. Така и местността, където живеели получила името Плачковци.
Още една легенда гласи, че един овчар загубил голямо стадо. Търсейки стадото си го застигнала и затрупала голяма снежна виелица. Тогава той бил нападнат и разкъсан от глутница вълци. Неговият плач дълго огласял това място. Така то получило името Плачковци.

Подобни статии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *